Schilderen is een ingang om een ont-moet-ing te hebben met jezelf. Tijdens het schilderproces ontstaan er inzichten, loop je ergens tegenaan of stroomt het heerlijk? Werk je het liefst met structuur bijv. met dikke lagen verf, aarde, karton,stofjes enz of vind je structuur helemaal niet fijn en verdun je de verf het liefst zo dun mogelijk. Welke kleuren spreken je aan en welke juist niet. Dat op zich is al een ontdekkingsreis, wat is er mogelijk en wat past er het beste bij jou.

Het kan heel heilzaam zijn te ervaren dat het niet erg is als er dingen gebeuren tijdens het proces die niet zo worden als je gehoopt had, je mag altijd weer opnieuw beginnen, verandering aanbrengen, net zoals in het leven zelf, zodat het wel kan stromen voor jou. Alles is goed en niets hoeft perfect, juist jouw authentieke manier van zijn naar voren laten komen is wat centraal staat. Je geeft ruimte aan dat wat er op dat moment is.
Schilderen is een manier om in contact te komen met je binnenwereld en die te ont-dekken, zichtbaar te maken. Alles wat we in het proces tegen komen is daarvan een afspiegeling en verwelkomen we.

Een schilder sessie beginnen we met een geleide meditatie om bij jezelf te komen. De buitenwereld even op een laag pitje te zetten om vanuit een innerlijke focus te gaan schilderen. Soms is de geleide medtiatie een op jou afgestemde reis naar binnen om naar voren te laten komen wat er speelt op dat moment. Hierop stem ik mij van tevoren af zodat er voor jou mag plaats vinden wat nodig is.

In een vrijblijvend voorgesprek overleggen we samen waar je aandacht aan wilt geven, wat is er nodig voor jou. Op welke manier kunnen we het schilderen daarbij inzetten en met welke schildersmaterialen.

Na elke sessie neem je jouw werk mee naar huis waar het kan drogen, met name olieverf heeft een week (soms zelfs langer) droogtijd nodig.  Het observeren van je eigen werk is een opdracht die je thuis gaat doen. Vanuit de rust en afstand bekijken, waarnemen, op je in laten werken is een belangrijk onderdeel van waaruit je weer verder kan gaan.
Daarom is het belangrijk om tijdens het schilderproces maar ook tijdens het observeren inzichten en vorderingen bij te houden in een schriftje die je mee neemt naar de sessies.

Voorbeelden van thema’s waarmee je kan schilderen:
- schilderen met een huis of kracht dier
- schilderen vanuit een visualisatie
- portret schilderen van een (voor)ouder (minimaal 8 sessies)
- portret schilderen van je(zelf als)  kind (minimaal 8 sessies)
- Een fantasie/innerlijke beeld creëren bijv. met elfjes of engelen
- intuïtief laten ontstaan
- belangrijke overgang in je leven bijv. van meisje/jongen naar vrouw/man, uit huis gaan, samenwonen, echtscheiding, menopauze, ziekte, trouwen, eerste (klein)kind, verandering van werk of verhuizing, enz.
- schilderen bij verlies ervaring als rouwverwerking
- schilderen met materialen die structuur aanbrengen zoals aarde, bladeren, veertjes, stofjes, lintjes, wol, borduren op doek, knoopjes, hierin zijn vele materialen inzetbaar.

Voor wie zijn de schildersessies geschikt?
Iedereen kan schilderen! Je hebt geen ervaring met schilderen nodig om mee te kunnen doen. De schilder sessies zijn zowel voor kinderen als voor volwassenen.

Waarom het woord schildersessie en geen schilderles?
Een schildersessie is meer dan (leren) schilderen alleen. Er wordt ook aandacht en ruimte gegeven aan jouw innerlijke proces. Schilderen is dan een middel om tot een ontmoeting te komen met jezelf en wat er leeft in jou. Door daar aandacht, tijd en ruimte aan te geven, kan iets groeien in jou, kan je verwerken, zichtbaar maken, in-zichtelijk maken, kan het troost en heling geven. Het vraagt van jou jezelf daarvoor te openen, te laten stromen, de verbinding met je hart (weer) te maken.
Hierin begeleid ik jou in een fijne verstilde sfeer (stil worden in je hoofd) waardoor je in een flow kunt komen en helemaal bij jezelf mag komen. Ik kan je ondersteunen vanuit de doorleefde ervaringen die ik zelf verwerkt heb in zowel intuïtieve als realistische schildervormen. Hoewel het een sessie heet, is het geen therapie en ben ik geen therapeut. Wel kan ik je proces begeleiden via mijn intuitie, mijn levenservaringen en schildertechnieken die ik veelal autodidactisch heb geleerd.

Per sessie: 90,= euro excl. materiaal
Duur van een sesie is 2 uur.
Materialen kan je bestellen via mij maar ik kan je ook adviseren waar je ze kan aanschaffen.

Buiten individuele sessies is het ook mogelijk om in groepsverband te schilderen.
Zelf kan je ook een groep samenstellen bijv. om een workshop te doen of samen een schilderij te maken voor een verjaardag of speciale gebeurtenis. In een vrijblijvend voorgesprek kijken we samen naar de mogelijkheden
.