Gedenk portret
Een dierbaar aandenken.
De dood is een wezenlijk onderdeel van het leven. Daardoor kunnen we de essentie van het leven ervaren. Wat werkelijk belangrijk is in het leven treedt meer op de voorgrond als de dood zijn intrede doet, al het andere valt weg naar de achtergrond. Wanneer er iemand in je leven fysiek weg valt, doen  dingen waar we ons anders druk overmaken, er niet of veel minder meer toe. De essentie van de verbinding, de band die je samen had, komt meer naar voren, de Liefde die er is.

Soms kan de Liefde niet goed stromen, zijn er nog dingen die niet helemaal afgesloten zijn, schuldgevoelens, had ik dit nog maar kunnen doen, wat als? Of was er geen gelegenheid om afscheid te nemen, het  onuitgesprokene kan soms blijven knagen en maakt dat het lastiger is voor jou maar ook voor je overleden geliefde (kind, ouder, partner, familielid of vriend/in) om jullie weg verder te gaan.
Een dierbare die niet meer fysiek aanwezig is in jouw leven, leeft in een andere etherische vorm verder en is vaak nog onderdeel van jouw dagelijks leven. Ze willen graag kenbaar maken dat ze nog aanwezig zijn, al is dat niet meer in fysieke vorm en dat ze je willen ondersteunen en begeleiden op de weg die je nog hebt te gaan, soms om nog iets recht te zetten, soms zodat jullie beide kunnen leren en groeien, elke band is weer anders.

Wat kan een gedenk portret bieden meer dan een mooie afbeelding en herinnering aan de overledene? Tijdens het schilderen en in het contact met jou, treedt de geliefde naar voren, maakt zich kenbaar op zijn/haar eigen specifieke manier. Hierbij geef ik ruimte aan wat er mag ontstaan, dat is bij elke verbinding, elk portret weer anders hoe dit verloopt. Ik geef zowel jou de ruimte om in een veilige bedding te kunnen delen wat tijdens het proces van het schilderen bij jou naar voren komt, als dat ik de overledene de ruimte geef om naar voren te komen en te delen wat er nog gezegd mag worden. Het schilderproces is hierin een medium, een middel om hiertoe te komen en tevens een tastbare herinnering die vorm krijgt. De interactie die hierbij ontstaat kan vorm krijgen in een boodschap die ik voor je doorkrijg. Deze wordt uitgewerkt en krijg je bij het afhalen van het portret. In een afsluitend gesprek wordt de boodschap uitgelegd.

Mocht je belangstelling hebben in het laten maken van een gedenkportret dan is een eerste stap om te kijken of er (goede scherpe) foto’s zijn. Aan de hand van verschillende foto’s stellen we samen een ontwerp voor het schilderij op. Een schilderij wordt meestal uit meerdere foto’s samengesteld en is vaak een afspiegeling van de persoonlijkheid, belangstelling/interesses van de overleden geliefde.
De ontwerpfase neemt enige tijd in beslag om vanuit deze basis verder te werken naar de grondlaag van het schilderij. Vanuit de grondlaag worden de kleurlagen opgebouwd en hierin is het niet of heel moeilijk om nog veranderingen aan te brengen die de compositie drastisch veranderen. De ontwerpfase is dan ook van groot belang om die samen nauwkeurig vorm te geven.
In een vrijblijvend kosteloos gesprek kunnen we samen kijken naar foto’s of deze geschikt zijn en om je wensen te bespreken. Wanneer er een goed beeld ontstaan is wat je wensen zijn en welke foto’s hierbij gebruikt kunnen worden, wordt er een offerte opgesteld voor het maken van het schilderij. Na aanbetaling van 35% kan er gestart worden met het schilderen van de grondlaag.

Voor belangstelling, vragen of maken van een vrijblijvende afspraak kun je contact opnemen via email.

Reacties op het proces:
Het hele schilderproces en het samen tot stand laten komen van dit schilderij, doet mij erg goed. Ik dacht dat ik inmiddels haar dood wel had verwerkt, maar de laatste weken merk ik dat er toch binnenin mij wel wat beweegt, loskomt. Gevoelens van weemoed of zo, of 't weten van ja, ze is er niet meer, m'n tijd met haar is voorbij en dat voelt dan toch leeg, ik mis haar. Maar gelukkig gaan herinneringen nooit voorbij.

Hoe ik nog van haar kan leren door naar haar persoonlijkheid te "kijken" en naar haar te "luisteren" en dat dan door m'n eigen leven heen kan weven.Hierdoor voel ik me enorm verrijkt... En ook 't weten dat zij er voor mij is (in moeilijke tijden.) Dat zij mij (dan) steunt en bemoedigt. 't is.. nou ja, 't ráákt me gewoon zo...

Wat is er veel gebeurd nadat we half mei samen het proces zijn ingestapt. Dat had ik toén niet kunnen bedenken. Dat er deze, mooie, ontzettend waardevolle dingen uit zouden komen..

Ik ben gewoon zó geraakt... door het schilderij, maar zeker ook door de boodschap voor mij erbij. Ik vind het allemaal heel bijzonder. Een groot gevoel van weldadigheid is aanwezig.

Wat je schrijft in je boodschap en later nog in je mail, dat is zó mooi en waardevol, zo vol liefde. Om het mijn hele verdere leven bij me te dragen en ernaar te gaan leven/handelen/doen. Het is een heel mooi geschenk.