Intuïtieve werkwijze, meer dan een mooie afbeelding

Wat heeft een schildering jou nog meer te bieden dan alleen een mooi plaatje?
Schilderen is voor mij niet alleen een creatieve handeling maar ook een vorm van afgestemde meditatie om te komen tot een intuïtief en helend proces. Door de jaren heen groeide mijn bewustwording van wat er innerlijk onbewust speelt in mij en kon ik de vele opgedane ervaringen uit mijn jeugd en vorige levens doorleven. In sommige periodes zelfs dagelijks, zozeer dat het een manier van kijken en leven is geworden. Door met ervaringen, trauma en dromen te tekenen en schilderen en merkte ik hoe helend en inzicht gevend dit was om te doen. Er wordt letterlijk zichtbaar wat onbewust speelt. In workshops die ik geef kan ik dit doorgeven en daarmee ervaarde ik steeds weer dat ook voor anderen een helende werking uitgaat van het creatieve proces in samenspel met meditatie.
Naar mate mijn creatieve vaardigheden groeiden en ik ook voor anderen ging schilderen, werd steeds meer duidelijk dat mensen aangeraakt worden door de energie van de afbeelding, door ernaar te kijken en het te ervaren.
Tijdens het meditatief schilderen treedt er een innerlijk proces in werking voor degene voor wie ik schilder. Een innerlijk reis die voor iedereen weer anders is, net wat er nodig is op dat moment om aangeraakt te worden. Voor de een kan dat een boodschap zijn bij een portret van een overleden dier(bare) wat bevorderend kan werken in het rouwproces, voor de ander maakt het zichtbaar wat er onbewust speelt op lichamelijk, geestelijk of spiritueel niveau als een ondersteuning om meer in balans te komen.Voor kinderen die geportretteerd worden, kan het handvaten geven aan de ouders in waar het (innerlijke) kind tegenaan loopt.

Het meditatief schilderen is het afstemmen op de organische stroom waarin naar voren komt wat er op dat moment speelt of nodig is. Dit organisch proces of natuurlijke loop neemt zijn eigen tijd in beslag. Soms zijn er periodes waarin het schilderen aan bijv. een portret enorm stroomt en er vele fases elkaar afwisselingen. Soms zijn er periodes dat het niet stroomt en blijkt vaak bij terugkoppeling dat er iets stageert in het leven van degene voor wie ik schilder of dat het nodig is om in alle rust voor te bereiden op de volgende stap. Tijdens het schilderen komen aanwijzingen naar voren zodat er zichtbaar wordt wat er (onbewust) speelt en er inzichten plaats kunnen vinden. Alles draait daarin om het natuurlijke proces zijn gang te laten gaan en daarin niets te overhaasten zodat cruciale stappen niet overgeslagen worden op deze creatieve reis. Hierin volg ik intuïtief wat nodig is voor jou. Elk creatieproces, elk mens, elk dier en elke reis is anders en dus zal elke reis die ik met iemand aan ga, anders verlopen mede afhankelijk van welke creatieve vorm daarbij gekozen wordt. Het enige wat deze reis aan voorbereiding van jou vraagt, is dat jij je opent voor wat er zichtbaar wil worden. Tijdens het schilderen hou ik je van elke stap op de hoogte, er vindt regelmatig terugkoppeling plaats zodat er stroming blijft in het innerlijke en uiterlijke creatieve proces.

Als jij voelt dat je eraan toe bent om een creatieve reis te gaan maken, kijken we samen hoe we dit vorm kunnen geven, vanuit welk punt we starten, waar we heen gaan en welke schildervorm daarbij aansluit.

Neem voor je vragen of belangstelling gerust contact met me op mwesterveld@kpnmail.nl