Opstellingen
Ontmoeting in de cirkel met een dier uit het schilderij.
Opstellingen in najaar 2021
Zaterdag 2 oktober: Artic Wolf
Zaterdag 30 oktober: Amur Luipaard
Zaterdag 27 november: Beer
13.00-17.00 uur
Bijdrage: 50,= euro
Adres: Arnhem
In een reeks van 3 opstellingen ontmoeten we de volgende dieren: Artic Wolf, Amur Luipaard en Beer. Elk dier heeft zijn eigen medicijn, kwaliteiten en wijsheid waar het mee naar voren treedt in de opstelling. Via meditatie en oefeningen werken we naar de opstelling toe in de cirkel toe. Daar mag je een ontmoeting hebben met het dier.
Thema van deze reeks
Elke dier heeft zijn eigen thema en deze 3 dieren samen hebben een gezamelijk thema,namelijk naar binnen keren en bewustworden. Nu de herfst zijn aantocht weer maakt, vraagt het van ons om steeds meer naar binnen te keren.
1ste opstelling Wolf: Het eerste wat er bij het naar binnen keren van ons gevraagd wordt, is om stil te worden, stil te staan bij wat er is en waar te nemen. Wat ervaar je? Op welke manier neem je waar? Daar gaat Artic Wolf over. Naar binnen keren, contact maken met jezelf en bewust worden wat er is. Zo leer je om steeds terug te keren naar jezelf en gehoor te geven aan wat er speelt of wat je nodig hebt. Artic Wolf brengt je terug naar de basis.Ook als je al weet hoe je dit kan doen, het afstemmen op jezelf, is het fijn om je hier weer van bewust te worden. Om het met meer regelmaat tijd voor jezelf in te plannen en stil te worden. Juist in tijden waarin zoveel in de buitenwereld speelt, vraagt het om af te stemmen en te voelen wat je nodig hebt. In de veelheid van dingen kunnen we onszelf verliezen. Het verlies van contact met jezelf kan verveling, zinloosheid, gevoel van leegte of onverschilligheid te weegbrengen waardoor we steeds geneigd te zoeken naar meer, naar iets buiten onszelf dat vervulling geeft. Vervulling van buitenaf is vaak maar zeer tijdelijk. Daarom is het belangrijk om de focus terug te brengen naar binnen, om weer contact te maken met jezelf en met je hart. Wanneer je in contact staat met jezelf, wordt je hart zachter en kan het meer openen en sta je meer in verbinding met het leven.
2de opstelling: Amur Luipaard gaat over de ongeziene werelden, de droomwereld (Aboriginals noemen het Dreamtime), de wereld van de Voorouders en de boven en beneden wereld. In deze werelden waar je met je bewustzijn heen kan reizen, ligt een schat aan informatie en wijsheid opgeslagen die ons kan helpen bij de uitdagingen waar we nu voor staan. Amur Luipaard is een gids bij het betreden van de ongeziene werelden. Wat nemen we daar waar? Wat wil er gezien of gehoord worden? Amur Luipaard neemt je mee naar binnen, op reis.
3de opstelling: Beer gaat over naar binnen keren, de aarde in, de grot in. Ook Beer heeft een connectie met de Voorouders maar dan op een heel oer stuk. Beer brengt je terug naar de oorsprong. Naar het oorspronkelijke, naar de oervorm.
Werkwijze
We werken in een cirkel en dat betekent dat ieders inbreng van waarde en belang is voor de groep. Je leert dat wat er via jouw intuitie naar voren komt, te delen. Vaak speelt er een universeel thema in de groep waar iedereen herkenning in kan vinden. Door het delen ontstaat er draagvlak en bedding om samen een thema te onderzoeken en uit te diepen waardoor inzicht en soms diepe wijsheid naar voren komt.
Je mag ook meebrengen wat er in jou komt, dat kan een edelsteen zijn, een muziek instrument, je drum of klankschaal. Samen geven we vorm aan de cirkel en elke cirkel is uniek. Het is een cocreatie binnen het programma van de opstelling. Een cocreatie ook met de natuur, we geven ruimte aan de dieren om naar voren te komen en te delen.
Elke opstelling is los te volgen. De drie opstellingen samen vormen een verdieping.
Aanmelden voor 1 of meerdere opstellingen kan via de mail
___________________________________________________________________
Dieren als archetypen voor oer-wijsheid
De dieren in de schilderijen van Minet vertegenwoordigen archetypen.
Het woord archetype komt oorspronkelijk uit het Grieks. Arche staat voor oer, bron of oorsprong, type staat hier voor de dieren die een bepaalde wijsheid vertegenwoordigen over een universeel thema. De archetypen die de dieren vertegenwoordigen zijn dus oerwijsheden die universeel zijn voor alle mensen ongeachte afkomst, ras, leeftijd, sekse, religie. Deze oerwijsheden zijn voor alle mensen van toepassing, hoe uniek ieders ervaring ook is binnen een universeel thema. Eenheid in verscheidenheid.
___________________________________________________________________
Opstelling met olifant, 8 februari 2020 |
Olifant gaat over Ubuntu, over community en hoe je als mens gevormd wordt door het samenzijn met anderen. Ubuntu is een Afrikaanse filosofie, wat zoveel betekent als ik ben omdat wij zijn. Wat Olifant daarin laat zien op is hoe we gevormd worden als mens door de bijdrage die je levert aan de community en wat anderen bijdragen aan jouw leven. In de huidige westerse maatschappij gaat het vaak om ieder voor zich, erg gericht op het individu en eigen belangen. Wat we kunnen leren van de Afrikaanse traditie is hoe we meer menselijk, humaan kunnen worden door het samenzijn met anderen. Denk maar eens terug aan je jeugd en hoeveel mensen een bijdrage hebben gegeven aan jouw vorming buiten je ouders en dat nog steeds doen. Ik moet dan denken aan mijn oma bijv. waar ik weken in de vakantie logeerde. Door haar manier van doen en zijn, heb ik veel geleerd. Zij leerde me dichtbij mezelf te blijven, niet van de wijs te laten brengen, maar ook gastvrijheid en simpele dingen in het leven die vreugde brengen, elkaars gezeldschap. Zo zijn er vele mensen in mijn leven maar vast ook in jouw leven die iets gebracht hebben waar we dankbaar voor zijn, waar we iets aan hebben gehad, waar we van geleerd hebben. Niet alleen omdat ze prettig voelden maar ook door wat we beoordelen als ongemak, pijnlijk, confronterend want in contact met de ander worden we geconfronteerd met onszelf. Zaken in onszelf die we liever niet willen zien, waar we ons voor schamen of waar we aan mogen werken. Olifant is daarin een geduldige lerares die in verbinding blijft, die ziet dat je een groeiproces door maakt en dat dingen mogen rijpen. Dat er tijd nodig is voordat bewustwording in de fysieke werkelijkheid door kan dringen. Ubuntu vraagt ook om te kijken naar wat je bijdrage is aan de wereld, aan anderen. Met jou manier van zijn, je kwaliteiten en talenten heb je ook anderen iets te bieden in hun vorming als mens. Dat hoeft niet iets groots te zijn of dat er een geweldige prestatie van je verwacht wordt. Vaak zit het hem in kleine dingen die een groots effect kunnen hebben. Soms zijn we ons daar helemaal niet bewust van, is het iets dat we gezegd hebben wat een ander raakte, soms is het wel een bewuste bijdrage. Olifant laat met Ubuntu zien dat we anderen in ons leven nodig hebben om te groeien als mens, om menselijke kwaliteiten te ontwikkelen om vanuit ons hart te kunnen leven. Dat we soms stil mogen zijn en mogen luisteren met ons hart naar wat de ander zegt want daarin kan iets besloten liggen wat je kan helpen om verder te komen. |